Consultancy
Jacco van den Berg
October 9, 2024
In het snel veranderende digitale landschap van vandaag de dag is het vermogen om je aan te passen de sleutel tot overleving. Of je nu een bedrijf of een non-profitorganisatie runt, een toekomstbestendig digitaal ecosysteem is niet alleen een concurrentievoordeel, het is essentieel. Als ruggengraat van je digitale activiteiten zijn je website en extranet cruciale componenten in dit ecosysteem. Ze moeten naadloos samenwerken om resultaten te leveren voor je stakeholders en om groei op de lange termijn te garanderen.
Maar wat betekent "toekomstbestendig" nu echt en hoe dragen websites en extranetten daaraan bij? Laten we de essentiële rol die ze spelen bij het bouwen van een robuust digitaal ecosysteem onderzoeken en de stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat ze de tand des tijds doorstaan
Je website is vaak het eerste contactpunt voor klanten, donateurs, partners en iedereen die geïnteresseerd is in je organisatie. Het vertegenwoordigt je merk, toont je aanbod en dient als een belangrijk hulpmiddel voor communicatie en betrokkenheid. In een toekomstbestendig digitaal ecosysteem is je website niet zomaar een statisch bezit, maar een dynamisch, evoluerend platform dat is ontworpen om te anticiperen op en te reageren op de behoeften van gebruikers.
Naarmate je organisatie groeit, groeien ook de eisen aan je website. Het is cruciaal om te bouwen met schaalbaarheid in gedachten. Of het nu gaat om het verwerken van toegenomen traffic of het ondersteunen van nieuwe digitale functies, je website moet zich kunnen aanpassen zonder dat een complete redesign steeds nodig is.
Modulair ontwerp en robuuste content management systemen (CMS) zorgen voor eenvoudigere updates en de toevoeging van nieuwe functies. Door de juiste infrastructuur te kiezen, zoals een headless CMS (Bureau Berg gebruikt graag Strapi, als headless CMS) of een flexibel webframework, zorg je ervoor dat je website kan integreren met nieuwe technologie of kan reageren op veranderingen in het gedrag van gebruikers.
Naarmate het mobiele gebruik blijft toenemen, is een 'Mobile First' design vrijwel onvermijdbaar. In een toekomstbestendig digitaal ecosysteem moet je website een naadloze ervaring bieden op alle apparaten, van desktops tot smartphones, zonder in te leveren op prestaties of bruikbaarheid en vooral relevantie bieden op al die apparaten.
Een echt effectieve website werkt niet geïsoleerd. Het haalt gegevens uit verschillende systemen - tools voor klantrelatiebeheer (CRM, zoals MS Dynamics), analyseplatforms en marketingautomatiseringssystemen - om een holistisch beeld te geven van gebruikersgedrag. Deze data-gestuurde aanpak stelt je in staat om ervaringen van gebruikers continu te verfijnen en te personaliseren, wat leidt tot betere betrokkenheid en resultaten.
Voorbeeld: Stel je een detailhandelsbedrijf voor dat uitbreidt naar nieuwe markten. Een toekomstbestendige website zou automatisch schalen om meer verkeer uit deze nieuwe regio's te verwerken, gelokaliseerde content aanbieden op basis van de locatie en voorkeuren van de gebruiker en naadloos integreren met lokale betalingssystemen.
Stel je een non-profitorganisatie voor die zich bezighoudt met natuurbehoud en die zijn website integreert met meerdere systemen om een volledig verbonden, datagestuurd ecosysteem te creëren.
Denk aan het integreren van
Met deze integraties is de website van een non-profitorganisatie niet alleen een digitale brochure, maar wordt het de centrale hub van de reis van elke supporter, die gepersonaliseerde donorervaringen, geautomatiseerde outreach, realtime inzichten en gestroomlijnde vrijwilligerscoördinatie mogelijk maakt. Deze holistische, datagestuurde aanpak zorgt ervoor dat de organisatie zich kan richten op haar missie, in plaats van handmatig verspreide informatie bij elkaar te voegen.
Terwijl je website gericht is op externe betrokkenheid, is je extranet ontworpen voor interne samenwerking en communicatie. Het dient als een veilig, gecentraliseerd platform waar werknemers, partners of leden van je organisatie toegang hebben tot essentiële tools, documenten en bronnen.
In een toekomstbestendig digitaal ecosysteem moeten extranetten worden gebouwd om samenwerking, efficiëntie en schaalbaarheid te ondersteunen. Ze spelen een cruciale rol bij het mogelijk maken van soepele interne activiteiten en het bevorderen van innovatie door silo's binnen je organisatie te doorbreken.
Extranetten bevatten vaak gevoelige informatie, van interne communicatie tot financiële gegevens. Toekomstbestendig maken betekent het integreren van sterke beveiligingsprotocollen, zoals multi-factor authenticatie (MFA), gegevensversleuteling en op rollen gebaseerde toegangscontroles. Deze maatregelen zorgen ervoor dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot specifieke delen van het systeem.
Je extranet moet communiceren met de tools die je team dagelijks gebruikt, of dat nu projectmanagementsoftware, HR-platforms of klantendatabases zijn. Een toekomstbestendig extranet verbindt naadloos met deze systemen van derden en biedt werknemers één toegangspunt ('Single Point of Access'). Dit vermindert frictie, stroomlijnt workflows en verbetert de productiviteit.
Nu thuiswerken min of meer een vast onderdeel uitmaken van de wijze waarop we werken in een organisatie, moeten extranetten daar rekening mee houden. Dit betekent dat ze cloud-gebaseerd zijn, mobiele compatibiliteit bieden en overal toegankelijk zijn, terwijl ze een hoog beveiligingsniveau behouden.
Effectieve extranetten zijn niet alleen opslagplaatsen voor informatie, ze zijn samenwerkingshubs. Geïntegreerde berichten, het delen van documenten en projecttrackinghulpmiddelen creëren een verbonden beroepsbevolking, waardoor realtimecommunicatie mogelijk is en de behoefte aan e-mail of meerdere platforms wordt verminderd.
Voorbeeld: Denk aan een non-profitorganisatie met externe teams verspreid over verschillende regio's. Een toekomstbestendig extranet stelt deze teams in staat om samen te werken aan subsidieaanvragen, donoreninformatie te delen en de voortgang van projecten in realtime bij te werken, allemaal vanaf één beveiligd platform. Dit creëert een efficiëntere workflow, wat uiteindelijk de impact van de organisatie vergroot.
Een toekomstbestendig digitaal ecosysteem is meer dan de som der delen: het is een onderling verbonden netwerk waarin elk onderdeel het andere voedt. Websites en extranetten, hoewel verschillend in hun rollen, moeten effectief communiceren om een naadloze ervaring te bieden voor zowel externe gebruikers als interne teams.
Je website verzamelt waardevolle gebruikersgegevens, die kunnen bijdragen aan het nemen van beslissingen over je extranet. Gegevens over klantinteracties van je website kunnen bijvoorbeeld naar het CRM-systeem van je extranet stromen, waardoor je verkoopteam beter geïnformeerde beslissingen kan nemen. Deze 'unified data flow' elimineert informatiesilo's en zorgt ervoor dat alle belanghebbenden, of het nu externe klanten, vrijwilligers of interne werknemers zijn, op één lijn zitten.
Integratie zorgt ervoor dat de gebruikerservaring consistent is, ongeacht of de gebruiker interactie heeft met je website of extranet. Dit betekent dat branding, messaging en functionaliteit samenhangend blijven, wat helpt om vertrouwen en betrokkenheid te versterken via contactpunten. Om die reden ontwerpt Bureau Berg graag een interface voor een extranet die qua look & feel goed aansluit op de publieke website. Dat zorgt voor een betere gebruikerservaring dan bijv. het inzetten van sites in MS Sharepoint.
Het automatiseren van routinematige processen, zoals het onboarden van nieuwe werknemers of vrijwilligers via je extranet of het vastleggen van feedback van klanten van je website, maakt waardevolle tijd en middelen vrij. Een toekomstbestendig ecosysteem automatiseert deze interacties, waardoor je team zich kan richten op taken die belangrijker zijn.
Voorbeeld: Denk aan een non-profitorganisatie met externe teams verspreid over verschillende regio's. Een toekomstbestendig extranet stelt deze teams in staat om samen te werken aan subsidieaanvragen, donoreninformatie te delen en de voortgang van projecten in realtime bij te werken, allemaal vanaf één beveiligd platform. Dit creëert een efficiëntere workflow, wat uiteindelijk de impact van de organisatie vergroot.
Het bouwen van een toekomstbestendig digitaal ecosysteem is geen eenmalig project; het is een doorlopend proces. Duurzaamheid gaat over het verzekeren dat je website en extranet zijn ontworpen voor de lange termijn. Ze moeten in staat zijn om te evolueren naarmate je profit- of non-profitorganisatie groeit en technologie verandert.
Technologie evolueert voortdurend, en dat geldt ook voor uw digitale platforms. Regelmatige software-updates en beveiligingspatches zijn essentieel om je website en extranet veilig, functioneel en in overeenstemming met de nieuwste standaarden te houden. Bij Bureau Berg sluit je daar overigens eenvoudig een 'Service Level Agreement' (SLA) af.
Een modulaire benadering van ontwerp betekent dat je incrementele wijzigingen kunt aanbrengen, zoals het toevoegen van een nieuwe functie of het integreren van een nieuwe tool, zonder dat je het hele systeem hoeft aan te passen. Deze benadering verhoogt het aanpassingsvermogen en vermindert de downtime.
Door de behoeften van je gebruikers, of het nu klanten, leden, werknemers of vrijwilligers zijn, centraal te stellen in je digitale ecosysteem, zorg je ervoor dat het relevant en effectief blijft. Door voortdurend feedback te verzamelen en gebruikersgedrag te analyseren, kun je in de loop van de tijd data-gestuurde verbeteringen doorvoeren.
Tot slot betekent het toekomstbestendig maken van je digitale ecosysteem dat je vooroploopt op opkomende technologieën. Kunstmatige intelligentie (AI), machine learning en blockchain zijn slechts enkele voorbeelden van innovaties die digitale platforms al transformeren. Door je website en extranet te ontwerpen met toekomstige integraties in gedachten, kun je profiteren van deze ontwikkelingen wanneer ze essentieel worden voor je activiteiten.
Tip: Kies platforms die API-integraties ondersteunen, zoals het Strapi CMS wat Bureau Berg graag inzet, en die de flexibiliteit hebben om zich aan te passen aan nieuwe technologieën naarmate deze opkomen. Zo blijft je concurrerend naarmate nieuwe tools en systemen beschikbaar komen.
Een toekomstbestendig digitaal ecosysteem is gebouwd op flexibiliteit, schaalbaarheid en integratie. Je website en extranet zijn niet zomaar op zichzelf staande tools: ze vormen de basis van de digitale activiteiten van je organisatie, verbinden gebruikers, automatiseren processen en bevorderen samenwerking.
Door je te richten op de belangrijkste elementen van personalisatie, beveiliging, naadloze integratie en duurzaamheid op de lange termijn, zorg je ervoor dat je digitale platforms niet alleen voldoen aan de eisen van vandaag, maar ook klaar zijn om zich aan te passen aan wat de toekomst brengt.
Bij Bureau Berg help ik je graag zo'n ecosysteem op te bouwen. Laten we samenwerken om ervoor te zorgen dat je website en extranet zijn ontworpen voor de toekomst: Veilig, schaalbaar en klaar voor wat komen gaat.