Consultancy

Hoe je je website kunt inzetten om betrokkenheid van donateurs te stimuleren

Jacco van den Berg

June 10, 2024

big photo

Maximaliseer betrokkenheid en fondsenwerving

Voor non-profitorganisaties is een website meer dan alleen een digitale brochure: het is een krachtig hulpmiddel om betrokkenheid van donateurs en fondsenwerving te stimuleren. In de huidige verbonden wereld heeft een goed ontworpen website het potentieel om relaties op te bouwen, actie te inspireren en langdurige steun van je donateurs te behouden.

Maar hoe kan je website worden gebruikt om betrokkenheid te maximaliseren en fondsenwervingsinspanningen te stimuleren? De sleutel ligt in het  combineren van overtuigende verhalen met op data gebaseerde strategie. En daarmee een fraaie, gepersonaliseerde ervaring te creëren die donateurs aanmoedigt om actie te ondernemen.

Lees hier hoe je je website kunt inzetten om betrokkenheid van donateurs te stimuleren en deze te transformeren naar een krachtig hulpmiddel voor fondsenwerving.

1. Communiceer een duidelijke en overtuigende missie

De startpagina van je website is vaak het eerste contactpunt voor potentiële donateurs, dus moet deze een sterke indruk maken. Een duidelijke, beknopte uitleg van je missie die de kern van het werk van je organisatie weerspiegelt, is cruciaal. Dit geeft bezoekers direct inzicht in het doel en waarom hun steun nodig is.

Gebruik impactvolle storytelling

Om dit te verbeteren, kun je overwegen om impactvolle storytelling te gebruiken. Deel de tastbare impact van je werk, of het nu gaat om het helpen van kinderen om toegang te krijgen tot onderwijs of het leveren van schoon water aan kansarme gemeenschappen. Echte verhalen, gecombineerd met data en visuals, maken de missie persoonlijk en herkenbaar.

Tip: Zorg dat je berichtgeving direct en emotioneel resoneert. Laat potentiële donateurs precies zien hoe hun bijdrage een verschil zal maken, of het nu is door succesverhalen te benadrukken of door visuals te gebruiken die de directe resultaten van eerdere donaties laten zien.

Toon de bijdrage van donaties

Zorg dat je content direct en emotioneel resonerend is. Laat potentiële donateurs precies zien hoe hun bijdrage een verschil zal maken, of het nu gaat om het benadrukken van succesverhalen of het gebruiken van visuals die de directe resultaten van eerdere donaties laten zien.

2. Maak het donatieproces simpel en eenvoudig

Als het gaat om online fondsenwerving, is eenvoud de sleutel. Een van de meest voorkomende redenen waarom potentiële donateurs hun donatie afbreken, is een complex of verwarrend proces. Een soepele, gebruiksvriendelijke donatie-ervaring maakt het gemakkelijk voor mensen om bij te dragen

Zo vereenvoudigt je het donatieproces:

a. Prominente Call-to-Action (CTA):

Prominente call-to-action (CTA): zorg ervoor dat je knop 'Doneren' gemakkelijk te vinden is en altijd wordt getoond op belangrijke pagina's. De header is dan ook een uitstekende plaats om de knop (ook) te tonen zodat deze altijd direct te vinden is.

b. Gestroomlijnde donatieformulieren:

Vermijd het om veel velden in je formulier te gebruiken. Vraag alleen om de meest essentiële informatie en bied donatieopties met één klik voor terugkerende donateurs. Het verrijken van data doe je dan in een volgende fase.

c. Meerdere betaalmogelijkheden:

Flexibitliteit in de betaalmogelijkheden neemt drempels weg om tot een daadwerkelijke donatie over te gaan. Biedt daarom verschillende betaalmethoden aan zoals naast iDeal ook PayPal, digital wallets etc. om zo aan te sluiten op hun behoeften. 

Tip: Bied in het formulier terugkerende donatieopties aan die met een eenvoudige opt-in helpen bij het veiligstellen van duurzame steun. Dit kan de levenslange waarde van donateurs aanzienlijk verhogen en tegelijkertijd een gevoel van voortdurende betrokkenheid creëren.

big photo

3. Personaliseer de ervaring van het doneren

In een steeds digitaler wordende wereld wordt personalisatie een krachtig hulpmiddel om betrokkenheid te bewerkstelligen. Mensen doneren veel eerder als ze een persoonlijke connectie voelen met je doel. Gebruik gegevens van je website om een op maat gemaakte ervaring te creëren voor elke bezoeker.

Zo kun je personaliseren om daarmee de conversie naar donaties te verhogen:

a. Dynamische content:

Gebruik gegevens van eerdere interacties om berichten op je website te personaliseren. Terugkerende bezoekers kunnen bijvoorbeeld een aangepast welkomstbericht of specifieke donatieopties zien die hun eerdere donatiegedrag weerspiegelen.

b. Doelgerichte campagnes:

Segmenteer je doelgroep op gedrag, interesses of locatie en maak gerichte campagnes die bij elke subdoelgroep aansluiten. Donateurs die hebben bijgedragen aan specifieke projecten, zijn mogelijk meer geïnteresseerd in updates of campagnes die verband houden met die gebieden.

c. Bedankjes en follow-ups:

Laat je relatie met een donateur niet eindigen bij de transactie. Een gepersonaliseerde bedankpagina of e-mail die benadrukt hoe hun bijdrage helpt, kan het gevoel van verbondenheid van de donateur met je doel versterken.

Tip: Gebruik analysetools om gebruikersgedrag op je website bij te houden en pas de content daar op aan. Met deze datagestuurde aanpak kun je de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste persoon overbrengen.

4. Maak gebruik van storytelling met impact-gedreven content

Donateurs willen weten hoe hun bijdragen een verschil maken. Impact gedreven content die het verhaal vertelt van het werk van je organisatie is essentieel om vertrouwen op te bouwen en voortdurende steun aan te moedigen.

Gebruik je website om donateurs regelmatig op de hoogte te houden van:

a. Projectvoortgang:

Laat zien hoe donaties in realtime worden gebruikt door updates te geven over lopende projecten. Of het nu een blogpost, video of infographic is, dit type content benadrukt dat donaties tastbare resultaten opleveren.

b. Succesverhalen:

Deel persoonlijke verhalen van begunstigden van je programma's. Deze verhalen helpen je missie te humaniseren en geven donoren een emotionele reden om betrokken te blijven. Of het nu via testimonials, casestudies of korte films is, impact in de echte wereld spreekt donoren diep aan.

c. Transparante rapporten:

Regularly publish financial reports or infographics that break down where donations go. Transparency builds trust, and donors are more likely to give when they know exactly how their money is being spent.

Tip: Publiceer regelmatig financiële rapporten of infographics die uiteenzetten waar donaties naar toe gaan. Transparantie wekt vertrouwen en donateurs geven eerder als ze precies weten hoe hun geld wordt uitgegeven.

big photo

5. Zet 'social proof' en 'community building' in

Het opbouwen van een community van betrokken donateurs kan je fondsenwervingsinspanningen lanceren. Sociaal bewijs, zoals testimonials, speelt een grote rol bij het aanmoedigen van donaties. Mensen dragen nu eenmaal eerder bij als ze anderen hetzelfde zien doen.

Om social proof in te zetten:

a. Belicht donor testimonials:

Benadruk testimonials van donateurs: deel verhalen van de meest toegewijde supporters. Waarom doneren ze? Hoe heeft hun betrokkenheid bij je organisatie hun leven verrijkt? Dit moedigt anderen aan om doneren te zien als een vervullende en impactvolle actie.

b. Showcase topdonateurs:

Toon wie je topdonateurs zijn. Bijv. door op een speciale sectie op de website waar je de belangrijke bijdragen die deze donateurs voor jouw doel doen, erkent. Publieke erkenning kan anderen inspireren om hetzelfde te doen.

c. Betrek sociale media erbij:

Integreer je website met sociale media om een breder gevoel van gemeenschap te creëren. Houd je volgers regelmatig op de hoogte van de voortgang en moedig ze aan om hun eigen verhalen van steun te delen. Hoe meer je met je publiek omgaat, hoe meer zij zich onderdeel voelen van de reis van je organisatie naar het doel wat je voor ogen hebt.

Tip: Gebruik interactieve tools zoals fondsenwervingsthermometers of voortgangsbalken om te laten zien hoe dicht je bij het bereiken van een fondsenwervingsdoel bent. Dit gevoel van momentum kan onmiddellijke actie stimuleren van donateurs die je over de finish willen helpen.

6. Integreer peer-to-peer- en crowdfunding elementen

Peer-to-peer-fondsenwerving en crowdfunding zijn populaire en effectieve manieren geworden om het bereik van je website te vergroten. Door  supporters in staat te stellen namens je organisatie fondsen te werven, breidt je je netwerk uit en trek je nieuwe donateurs aan die anders misschien nooit van je organisatie hadden gehoord.

Zo integreer je deze elementen:

a. Peer-to-peer fondsenwerving pagina's:

Laat supporters gepersonaliseerde fondsenwervingspagina's maken voor verjaardagen, uitdagingen of evenementen. Dit verandert je donateurs in ambassadeurs voor je doel, wat helpt om nieuwe doelgroepen te bereiken via hun persoonlijke netwerken.

b. Crowdfunding campagnes:

Maak specifieke campagnes met duidelijke, tijdsgevoelige doelen. Dit soort campagnes zijn zeer deelbaar en hun urgentie motiveert mensen vaak om snel te handelen.

Tip: Bied supporters gebruiksvriendelijke tools om hun eigen fondsenwervingspagina's op te zetten, samen met bronnen zoals e-mailsjablonen en berichten op sociale media om hen te helpen hun campagnes te promoten.

7. Optimimaliseer voor SEO en content marketing

De zichtbaarheid van je website is cruciaal om nieuwe donateurs aan te trekken. Door je site te optimaliseren voor zoekmachines (SEO), kun je meer organisch verkeer naar je donatiepagina's leiden. Bovendien helpt contentmarketing om je autoriteit te vestigen en je bereik te vergroten.

Optimaliseren voor SEO:

a. Gebruik relevant keywords:

Gebruik relevante trefwoorden: identificeer de zoektermen die potentiële donateurs zouden kunnen gebruiken, zoals 'goede doelen', 'non-profitorganisatie ter ondersteuning van kinderen' of 'hoe milieudoelen te helpen'. Zorg ervoor dat deze trefwoorden strategisch in je content zijn opgenomen.

b. Creëer waardevolle content:

Schrijf blogposts, artikelen of handleidingen die waarde bieden aan je doelgroep. Of het nu gaat om tips over hoe je meer betrokken kunt raken bij je doel of inzichten in de uitdagingen die je aanpakt, deze content kan helpen om meer bezoekers naar je website te trekken.

c. Optimaliseer voor mobile:

Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is. De meeste gebruikers bezoeken je site via smartphones en een slecht geoptimaliseerde mobiele ervaring kan leiden tot een aanzienlijke daling van de betrokkenheid.

Tip: Werk je content regelmatig bij en voeg nieuwe blog posts of pagina's toe die nieuwe initiatieven of aankomende campagnes benadrukken. Hoe actiever en relevanter je content, hoe hoger je in de zoekresultaten komt.

Zie hoe het verkeer op je website toeneemt...

Wees actief en blijf actief met je content

Werk je content regelmatig bij en voeg nieuwe blogposts of pagina's toe die nieuwe initiatieven of aankomende campagnes benadrukken. Hoe actiever en relevanter je content, hoe hoger je in de zoekresultaten komt. 

Conclusie: Een strategische benadering voor  betrokkenheid van donateurs en fondsenwerving

Je website is een van de krachtigste tools die je tot je beschikking hebt om betrokkenheid van donateurs en fondsenwerving te stimuleren. Door een duidelijke missie te creëren, het donatieproces te vereenvoudigen, ervaringen te personaliseren en impact gedreven content te gebruiken, kun je effectiever contact maken met donoren en aanhoudende steun aanmoedigen.

Denk eraan dat de sleutel is om data gedreven strategieën te combineren met emotionele betrokkenheid, zodat potentiële donoren zowel de persoonlijke impact van hun bijdragen als de meetbare resultaten die jr organisatie behaalt, kunnen zien. Door vertrouwen op te bouwen, een community te bevorderen en het gemakkelijk te maken om te geven, kan je website een hoeksteen worden van je fondsenwervingssucces.

Bij Bureau Berg ben ik er om commerciële en non-profitorganisaties te helpen digitale strategieën te creëren die niet alleen boeien, maar ook inspireren.

Laten we samenwerken om een website en extranet te bouwen die zowel de loyaliteit van donoren als een zinvolle impact stimuleert.

Aan de slag?