"Bureau Berg denkt altijd mee met de klant. Het tarief is betaalbaar, wat het zeker voor de non-profit sector interessant maakt om met dit bureau samen te werken. Zeer prettige samenwerking!"
L. Beekman
Voorzitter Commissie Communicatie, DALAS
Websites & Webapplicaties
Jacco van den Berg
January 17, 2024
Niet alleen commercïele bedrijven hebben baat bij een goede website maar ook non-profitorganisaties moeten online op de juiste manier met hun doelgroep communiceren om hun doelstellingen te behalen en succesvol te worden. En de overeenkomsten gaan verder. Want zowel voor profit als non-profit geldt dat je eerst een merk moet hebben wat relevant is voor je doelgroep. Staat de 'purpose' van je merk nog niet helemaal scherp op je netvlies, dan wordt het lastig om je boodschap effectief te communiceren. Wil je dat aanpakken? Neem dan contact met mij op voor een brainstormsessie.
Maar staat jouw merk als een huis? En ben je toe aan een krachtige vertaling daarvan naar een nieuwe website? Lees dan hieronder hoe je een succesvolle website opzet voor jouw non-profitorganisatie.
Non-profits zijn erg divers en bestaan uit verenigingen en stichtingen, waaronder goede doelen en ANBI/Ngo’s. Elke non-profit heeft zijn eigen doelstellingen en doelgroepen. Zo behartig je als vereniging de gemeenschappelijke belangen van je leden, terwijl je als stichting meestal een algemeen doel of nut nastreeft. Verschillen tussen non-profitorganisaties zijn dus zeker aanwezig. En dat geldt ook voor non-profits die hetzelfde doel nastreven.
En dat is maar goed ook, want door die verschillen kun je je merk goed onderscheiden van je 'concurrenten'. Belangrijk, want ook voor een non-profit geldt dat je doelgroep zijn geld maar één keer kan uitgeven. Of je nu leden wilt werven of giften voor je goede doel, je probeert jouw doelgroep voor je te winnen. En zo steeds beter je hoofdddoel, je purpose te bereiken. Dat is een mooie basis voor de opzet van je nieuwe website.
Oftewel, hoe zet je je website op om je hoofddoel te bereiken?
Om het succes van je nieuwe website te kunnen meten en te kunnen optimaliseren, is het slim om 'Key Performance Indicators' oftewel KPI's vast te stellen. Dit zijn variabelen om de prestaties van je website te analyseren.Een aantal voorbeelden van KPI’s die je voor je non-profit website kan inzetten:
Leg alle KPI's die je gebruikt vast zodat je op een later tijdstip kunt meten hoe de progressie verloopt en of je denkt dat je je doelstellingen gaat behalen of dat je daarvoor moet bijsturen.Lijkt je een klankbord wel handig bij het vaststellen van je KPI's? Dan helpt Bureau Berg je graag. Neem even contact met mij op als je daarin geïnteresseerd bent, dan bespreken we de mogelijkheden!
"Bureau Berg denkt altijd mee met de klant. Het tarief is betaalbaar, wat het zeker voor de non-profit sector interessant maakt om met dit bureau samen te werken. Zeer prettige samenwerking!"
L. Beekman
Voorzitter Commissie Communicatie, DALAS
De volgende stap bij het opzetten van je nieuwe website, is om je doelstellingen en KPIs te vertalen naar contentmarketing voor je nieuwe non-profit website.In contentmarketing start je met het bepalen van welke onderwerpen voor welke (sub)doelgroepen belangrijk zijn. Je wilt immers waarde toevoegen. Zo zullen huidige donateurs van je goede doel anders benaderd willen worden dan potentiele donateurs.Maak dus per doelgroep een overzichtje van onderwerpen waar je content over zou kunnen maken die je doelgroep aanspreekt.
Een belangrijk onderdeel van contentmarketing is een keywordonderzoek.Hierin onderzoek je welke keywords je doelgroep gebruikt in zoekmachines indien zij op een bepaald onderwerp zoeken. Als je bijv. 'Goede doelen steunen' checkt, dan blijkt dat er veel meer mensen zoeken op het gerelateerde 'ANBI belastingdienst'. Misschien niet iets wat je je van te voren had bedacht.
Zo'n keywordonderzoek geeft je dan ook vaak nieuwe ideeën voor content die relevant is voor je doelgroep.
Geen tijd voor je contentmarketing? Neem dan even contact met mij op! Bureau Berg helpt je graag.
Heb je de onderwerpen voor je contentmarketing in kaart gebracht en je keywordonderzoek voltooid?Dan is de volgende stap in het opzetten van jr website het uitwerken van een functioneel ontwerp. Dit is meteen de briefing voor de developers.In dit functioneel ontwerp beschrijf je
Om het functioneel ontwerp voor iedereen goed leesbaar te maken, is het verstandig om elke pagina uit je navigatiestructuur in een visuele 'wireframe' te schetsen. Dan zijn alle stappen in je functionaliteit meteen duidelijk.
Vind je het lastig om zelf een functioneel ontwerp te schrijven of heb je geen tijd, dan helpt Bureau Berg je graag. Neem even contact met mij op als je daarin geïnteresseerd bent!
Nu de navigatiestructuur en je content op orde is, besluit je of je een maatwerkwebsite, theme of template wilt gebruiken. Maar wat is het verschil en hoe maak je de juiste keuze?
Met maatwerk bepaal je precies hoe jouw non-profit website eruit komt te zien. De artdirector start het ontwerp vanaf een blanco scherm. Ook de functionaliteit is op maat en in de keuze voor het CMS ben je volledig vrij.
Een maatwerkwebsite is de juiste oplossing als je de doelgroep van jouw non-profitorganisatie optimaal wilt aanspreken en het beschikbare budget en ontwikkeltijd toereikend is.
De voordelen van een maatwerkwebsite zijn:
Is uitgebreide functionaliteit en maatwerkdesign niet nodig voor het opzetten van je website of is je budget beperkter, kies dan voor een theme of template. Een theme is al volledig voorbereid op een bepaald CMS: Zoek een geschikt theme en je bent klaar. Erg kosteneffectief met een korte 'time-to-market'.Vind je echter geen theme wat qua design en functionaliteit aansluit op je wensen en eisen, zoek dan een template. Zo'n template moet nog met een CMS worden geïntegreerd en kost daardoor meer.De voordelen van een theme en template zijn:
En wil je meer weten over hoe je een succesvolle website opzet voor jouw non-profitorganisatie? Mail of bel mij dan nu!